Zijn sportsupplementen gevaarlijk?

De afgelopen tijd zien we in de media veel negatieve berichten over sportsupplementen verschijnen. Deze berichten zijn verschenen naar aanleiding van het jaarlijkse onderzoek “Acute vergiftigingen mens en dier” van het UMC Utrecht.

Deze berichten zijn natuurlijk op feiten berust maar naar onze mening geven de berichten in de media niet helemaal het juiste beeld weer. We zullen hier wat verder op dat onderzoek in gaan en we proberen hiermee wat meer duidelijkheid te verschaffen.

We zien bijvoorbeeld dit soort stukjes tegengekomen: “Vooral sport- en afslankmiddelen zijn gevaarlijk. Daar zitten geregeld illegale stoffen in die op de dopinglijst staan. Zo kreeg het NVIC vorig jaar veel meldingen over ‘pre-workout’ poeders, die sporters innemen voorafgaand aan trainingen.”

De dopinglijst

De dopinglijst bevat erg veel stoffen die in veel gevallen niet illegaal zijn. Als stoffen op de dopinglijst staan, betekent dit niet automatisch dat het illegaal of gevaarlijk is. De dopinglijst geldt voor professionele atleten, omdat deze stoffen een positief effect kunnen hebben op de prestaties. Als 1 atleet beter presteert door zo’n stofje, is dat niet eerlijk tegenover de overige atleten die dat voordeel niet hebben. Dat betekent niet dat iemand die recreatief aan het sporten is, zo’n stofje niet mag gebruiken. Er staan zeker stoffen op de dopinglijst die tot gezondheid risico’s kunnen leiden en deze zijn daarom ook verboden om in supplementen te verwerken.

Pre workout producten en illegale stoffen

Er zijn in het verleden, toen de pre workout supplementen populair begonnen te worden inderdaad supplementen geweest die stimulerende stoffen bevatten die niet in de supplementen wereld thuis horen. Iedereen wilde een zo sterk mogelijke Pre workout waar je letterlijk van ging stuiteren… Om een sterk effect te krijgen zijn er fabrikanten geweest, die amfetamine achtige ingrediënten in hun supplementen verwerkten. Dit kan tot serieuze gevolgen leiden en dat is dan ook gebeurd helaas. Nu wordt er extra goed op deze supplementen gelet door verschillende instanties.

Toch zijn er nog steeds supplementen verkrijgbaar waar deze stoffen in zitten. Deze supplementen zijn niet via de bekende en betrouwbare shops verkrijgbaar en alleen via de zwarte markt of buitenlandse sites. Hiermee stemt de gebruiker er dus eigenlijk al mee in dat hij een illegaal product aanschaft waar illegale stoffen in verwerkt zijn. Diegene is namelijk bewust op zoek naar dat product.

Moeten we daarom alle pre workout supplementen maar als gevaarlijk bestempelen?

 

We gaan weer even terug naar dat onderzoek waar de berichten in de media op zijn gebaseerd.

In het jaar 2016 zijn de meeste meldingen over acute vergiftigingen gedaan in de categorie “vitaminen en mineralen supplementen” Deze cijfers worden niet genoemd en hier wordt verder ook helemaal niet over gesproken… best vreemd als je het ons vraagt, aangezien deze groep de meeste meldingen kreeg.

Er bleven nog 740 meldingen over in de categorie voedingssupplementen waarbij de rustgevende producten het grootste aandeel hadden met 489 meldingen. De risico’s lagen hier echter wel lager als bij sport supplementen. Dan blijven er nog 251 meldingen over voor de sportsupplementen. Een jaar heeft 365 dagen dus dat zijn 0.7 meldingen per dag.

In dat onderzoek wordt verteld dat de meldingen meestal komen door een onbedoelde inname van een product en dan met name door jonge kinderen. Papa of mama had het potje op tafel laten staan en dit is natuurlijk net als medicijnen of schoonmaak middelen geen goed plan. Daarom staat er op elk etiket van een supplement ook “Buiten bereik van kinderen bewaren”. Nu gaan we ons even op glad ijs bevinden, maar laten we heel voorzichtig zeggen dat deze meldingen goed zijn voor 25% van de meldingen. Dan blijven er 188 meldingen over.. dat zijn dus 0.5 meldingen per dag.

Verder gaat een groot deel van de meldingen over symptomen na MISbruik van voedingssupplementen. Dus dat zijn de supplementen gebruikers die bewust meer nemen als de aanbevolen dosering. Dus niet 1 scoop maar 2 scoops… niet 1 capsule maar 2 capsules. We weten allemaal dat deze groep erg groot is en misschien behoor jij ook wel tot die groep.

Laten we dan weer heel voorzichtig zeggen dat deze groep voor 30% verantwoordelijk is, voor de overige 188 meldingen. Dan blijven er 132 meldingen over en dat zijn er iets minder dan 0.4 per dag.

De overige meldingen die overblijven gaan dus vooral over stimulerende en afval producten. Het is niet bekend gemaakt welke middelen deze gebruikers hebben genomen. Dit zullen voornamelijk producten zijn die via de zwarte markt zijn aangeschaft omdat deze producten niet in normale shops verkrijgbaar zijn. Daarom kom je in de berichtgeving ook dit soort zinnen tegen “deze supplementen worden vooral op obscure websites gekocht of via vage sportschool kennissen”. Als het om producten ging die via normale sportsupplementen webshops zijn aangeschaft, dan hadden ze vast wel met een hoop bombarie verteld dat de sportsupplementen niet deugen die in de bekende shops worden verkocht..

Dus hoeveel meldingen blijven er eigenlijk over, waarbij gezondheid klachten zijn ontstaan na het gebruik van de normale en legale sportsupplementen?

Natuurlijk hebben we nu een aantal aannames gedaan wat betreft de percentages, maar zullen we er ver vanaf zitten? Dat denk ik niet en waarschijnlijk liggen die percentages zelfs hoger..

 

2 reacties op “Zijn sportsupplementen gevaarlijk?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shopping Cart
Onafhankelijk geverifieerd
6607 beoordelingen
$(document).ready(function() { $(".add_to_cart_button").removeClass("ajax_add_to_cart") });